Automatizacija mašina i procesa

automatizacija proizvodne linije

Zašto da automatizujem moju proizvodnu liniju?

Automatizovana proizvodna linija se sastoji se od serije radnih stanica povezanih mehaničkim i elektro kontrolnim sistemom. Svaka stanica obavlja specifičnu opreaciju. Proizvod prolazeći kroz ove stanice se obrađuje korak po korak predefinisanom sekvencom.

U potpunosi automatizovana proizvodna linija ne zahteva direktno učešće operatera u proizvodni ciklus već se ceo proces vrši mehaničkom opremom i elektro automatskim sistemom. U automatizovan proizvodnom sistemu uloga čoveka je ta da nadgleda proces, podešava parametre procesa (brzina, količina…), podešava parametre proizvoda (dimenzije, pozicije rupa…), a ne da direktno učestvuje u proizvodnji proizvoda.

Postoje tri tipa automatizacije u proizvodnji: Fiksna automatizacija, Programabilna automatizacija i Fleksibilna automatizacija. Koji tip automatizacije koristiti određuje tip proizvoda i zahtevana količina.

Koristeći automatizovane proizvodne linije smanjujete proizvodno vreme, snižavate cenu proizvoda, minimizujete ljudske greške osiguravajući kontinuit i kvalitet. Automatizovane proizvodne linije oslobađaju radnike  od obavljanja napornih repetitivnih zadataka štaviše one obavljaju zadatke koje su izvan ljudskih mogućnosti (u pogledu težine, brzine, veličine i izdržljivosti).

Pažljivo isplanirana investicija u automatizaciju proizvodnog ciklusa takođe je smislena i u finansijskom smislu. Dvogogišnje ili trogodišnje smanjenje troškova rada rezultuje odličnim 30-50% povraćajem investicije.

Štaviše, mnoge vodeće svetske ekonomije, poput Nemačke i Japana, mnogo investiraju u automatizaciju.

Automatizovati ili ne. To je pitanje!

Sagledavajući gore pomenute benefite postoji opravdan razlog ispitati mogućnosti automatizacije procesa. Automatizovana proizvodna linija nije tu samo da eleminiše ljudski rad, ona je tu i da bi se ostvarili poslovni ciljevi koje ne bi bilo moguće ostvariti radeći na ne automatizovan način.

Kontaktirajte nas kako bi ste napravili prvi korak ka realizaciji vaših poslovnih planova!